Stresshantering voor ondernemers

Donderdag 16 oktober 2023

Met de nodige stress -en het schaamrood op mijn kaken vanwege de vertraging -schrijf ik op zondagmiddag dit stukje over een kennis bijeenkomst van ZOOOM van meer dan een maand geleden.

De hectiek van de dag in mijn drukke praktijk, naast familieomstandigheden, cursus geven, inhalen van studiedagen en verbouwing in het huis.
Je leest het al: de stress kan in het leven van ZZP-er aardig oplopen… Ik -en iedereen die, die avond aanwezig was – kan dus wel wat ontspanning en tools voor stressvermindering gebruiken.

Op donderdag avond 16 oktober komen wij in Plein 7 bijeen, na koffie en lekkere zoetigheden start de workshop van Henk Barends van HTW en van Anja Gerritsen van Coaching Woerden.

Henk bijt het spits af met toelichting over zijn praktijk HTW; het is ‘het adres voor al je stress…’. En vertelt de basis beginstelen van hypnose therapie. Dit is geen show zoals bij Rasti Rostelli, maar gedegen therapie. Henk benadrukt dat je onder hynose niet ‘weg’ bent. Je krijgt alles mee wat er gebeurt en je controle hebt – en houdt. Wil je iets niet, dan gebeurt het ook niet. Uit de hypnose stappen kan op ieder moment. 
Maar sta je er voor open? Dan kan hypnotherapie jouw leven positief veranderen.

Hypnotherapie werkt bij; 
stress en burn-out
angst en fobiën
verslavingen (roken, drugs en alcohol) 
afvallen
trauma’s 
onzekerheid en faalangst
lichamelijke klachten zoals migraine en PDS
en nog veel meer

Een behandeling start altijd met een intake (deze is gratis).
De resultaten van hypnotherapie zijn gunstig als je het vergelijkt met cognitieve gedragstherapie of psychotherapie. Namelijk minder behandelingen – en dus minder kosten – met een goed resultaat 
(zie schema op foto).

Belangrijke voorwaarde voor het slagen van de therapie is geholpen willen worden, vertrouwen hebben in de therapie en de behandelaar en de bereidheid om het ‘werk’ te doen – net zoals je bij de fysiotherapeut daar moet je ook je oefeningen doen (zegt de orofaciaal fysiotherapeute in mij).

Na het informatieve gedeelte laat Henk de Swan techniek (en ideo-motorische beweging) zien. En tot onze verbazing beweegt inderdaad de arm.

Anja pakt daarna het stokje over en vertelt haar werk bij bedrijfsmaatschappelijk werk van de politie. Zij legt uit welke de hersendelen, de rol van het reptielenbrein en het limbisch systeem, en hormonen die actief worden bij stress. En hoe die positief kunnen worden beïnvloed.

De belangrijkste tips zijn: 
zorg voor voldoende slaap en beweging(rustig). Probeer gezond te eten -> matig met suiker, alcohol en vet eten.
Ontspanning en momenten om op te laden. Blijf dingen doen waar je van geniet. En leef naar je waarden.
Ook blijkt deze avond dat open en eerlijk zijn een heel goed middel is om even jezelf te herpakken. Een mooi en krachtig moment. Een duidelijk voorbeeld dat je emoties of kwetsbaarheid kunt laten zien en dat dit stress verlaagt.

Verder legt zij de Emotional Freedom Technique (EFT) methode uit; hierbij maak je gebruik van ‘tappen’ om stress te verlagen. Ook noemt zij grounding (aarden) als een stressverlagende techniek en komt mindfulness aan bod.

Een ontzettend leuke en leerzame bijeenkomst. Namens alle aanwezigen dank aan Henk en Anja.

En nu ga ik het geleerde in de praktijk brengen en lekker op de bank hangen met de kat op schoot een boek in de ene hand en een glaasje wijn in de andere (eentje natuurlijk). Voldoende ontspanning om maandag weer klaar te staan voor de komende werkweek.

Saskia
Fysio de Hoofdzaak (fysio-de-hoofdzaak.nl)

Auteur: Krista de Heer

Als grafisch vormgever maak ik websites, huisstijlen en promotiemateriaal voor ondernemers. Zodat zij hun bedrijf met trots en op een professionele manier kunnen presenteren aan relaties en potentiële klanten. Want daar word ik blij van. Een goed design geeft het karakter van jouw bedrijf weer. Zo maak je een betrouwbare indruk en zorg je voor herkenbaarheid. WELK VERHAAL VERTELT JOUW HUISSTIJL OF WEBSITE OP DIT MOMENT? Als dat verhaal niet klopt met jouw diensten, product of doelgroep, dan ben jij dus op zoek naar een professional die jouw huisstijl, drukwerk én website kan verzorgen. Eén betrouwbaar aanspreekpunt voor drukke ondernemers. Voor het verbeteren van je offline én online zichtbaarheid. Van de vormgeving en bouw van je website tot het ontwerpen van je logo of de vormgeving van je boek of advertenties. Gefeliciteerd, je hebt haar gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *