ZZP en pensioen

Op 27 november jl. werd een thema-avond gehouden bij Rabobank Rijn en Veenstromen te Woerden in samenwerking met Platform Z (de nieuwe ZP-vereniging van Bodegraven-Reeuwijk). Tijdens de bijeenkomst kwamen twee onderwerpen aan bod. Storytelling; hoe verkoop ik mezelf cq mijn bedrijf met een verhaal dat blijft hangen? En het ZZP-pensioen. Op dit laatste onderwerp kom ik graag nog even terug.

Pensioen en de opbouw daarvan lijkt iets voor later, zeker als je net gestart bent of nog jong bent (een relatief begrip). Wanneer is het juiste moment om over een goede pensioenregeling na te denken? Heb je zelf wat geregeld of heb je in elk geval een plan (waarde vrij in je eigen huis, afkoopsom, een ander potje)? Welke mogelijkheden zijn er voor een ZZP-er?

Frans Dekker en Johan Visser, accountmanagers private banking van Rabobank hebben een interessante lezing gehouden en vele tips gegeven. Zij zijn graag bereid om het gesprek aan te gaan om de diverse mogelijkheden te bespreken. De presentatie, die zij hielden, is te verkrijgen door een mail te sturen aan voorzitter@zzpwoerden.nl

Met ingang van 1 januari as start het nieuwe ZZP Pensioen. De heer Maarten Post van ZZP Nederland (één van de initiatiefnemers) heeft een toelichting gegeven op de werking van dit nieuwe pensioenfonds. ZZP pensioen is een pensioenregeling (geen verzekering) waaraan alle ZZP-ers kunnen deelnemen. De deelname gebeurt op vrijwillige basis. De inleg kun je zelf bepalen; de hoogte van je inleg is ook tussentijds aan te passen. Een nieuw en zeker interessant item is dat je de opbouw (mogelijk) ook kunt aanwenden voor arbeidsongeschiktheid. Uiteraard snoep je dan wel het opgebouwde deel op. Echter, voor ZZP-ers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en/of die apart iets willen opbouwen voor het geval dat je arbeidsongeschikt wordt is dit een optie. Heb je het niet nodig voor arbeidsongeschiktheid, dan blijft het bedrag staan voor je pensioen. Het opgebouwde pensioen telt niet mee in een eventuele vermogenstoets bij aanvraag van een uitkering (bijvoorbeeld na een faillissement). Kijk eens op www.zzppensioen.nl; daar kun je tevens een calculator invullen en tref je alle informatie aan.

Ga het gesprek aan met een financieel adviseur en laat je goed voorlichten over de diverse mogelijkheden, (verborgen) kosten, zekerheden e.d. Snuffel eens op internet naar berichten van anderen. Als je je nog afvraagt wanneer het juiste moment is om over je pensioen na te denken: Dit is het juiste moment!

Rina Mulder, voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *