Gonne-Marieke Lamers over Focus hebben

Focus

‘Focus’ een simpel woord; bestaande uit vijf letters. Wel een erg belangrijk woord. Focus betekent volgens Van Dale: “het zich concentreren op één bepaald punt”.
Je hoort het meestal voor het eerst in de eerste klas van de basisschool: “Zij heeft weinig focus”. Daarna blijf het woord je achtervolgen met soms het woord “weinig” ervoor en soms met het woord “genoeg”.
Tegenwoordig lees ik het nog vaker; op Facebook, Twitter, Instagram en/of LinkedIn. “Je moet focus hebben.” ”Focus!” ”Zorg voor meer focus.”

Ik heb zelf het woord focus als woord van de maand september benoemd. Met de boodschap dat ik ervoor kan zorgen dat je je meer focust. Namelijk door ondersteuning bij secretariële, administratie en social media werkzaamheden. Zodat de ondernemer daar niet meer aan hoef te denken en zijn/haar focus kan leggen op de corebusiness.
Verschillende dingen aan je hoofd doordat je zoveel moet doen, is namelijk één manier om je focus kwijt te raken.
Andere manieren om je focus kwijt te raken zijn natuurlijk de social media: een leuk berichtje op Facebook met een melding aangekondigd, een mooie foto, een WhatsApp van de voetbalclub, een nieuw LinkedIn verzoek en zo zijn er nog veel meer.
Daarnaast kunnen we ook worden afgeleid door telefoontjes, collega’s of postbodes (voor de thuiswerkers).
En ook gewoon gedachtes aan andere dingen dan werk halen je makkelijk uit je concentratie.
Als je uit je concentratie bent gehaald kost het altijd tijd om weer de flow van je werk te vinden. Ook al kan je nog zo goed schakelen tussen verschillende activiteiten.

Heb ik altijd mijn focus, word ik nooit afgeleid? Natuurlijk heb ik niet altijd mijn focus en word ik ook afgeleid. Gelukkig maar; ben ik toch gewoon een mens.
Maar ik kan je wel enkele tips geven om die focus te houden.
– Zet de telefoon op stil of nog beter leg hem gewoon weg, uit je buurt. Heb je hem nodig om iemand te bellen of wacht je op een belangrijk telefoontje: zorg er dan voor dat je geen verbinding meer hebt en hem alleen op de ouderwetse manier gebruikt: als telefoon; Belangrijk telefoontje geweest; telefoon op stil en laat de voicemail zijn werk doen.
– Werk je thuis? Zorg ervoor dat je dan ook echt thuis werkt; geen wasjes draaien, personen in huis duidelijk vertellen dat je aan het werk bent en dat ze niet elke vijf minuten kunnen storen. Geen pakketjes laten bezorgen op de uren dat je aan het werk bent;
– Ruim je werkplaats op; geen rommel = geen afleiding;
– Pieker gedachtes? Verwijs ze naar het pieker uur, bijvoorbeeld tussen zeven en acht uur ’s avonds. Elke keer als er een gedachte komt zeg je tegen jezelf: Oké, ik weet dat je er bent, vanavond luister ik naar je. De kans is trouwens groot dat er dan tussen zeven en acht uur er niks meer te piekeren valt.
– Zet de wekker en werk 25 minuten geconcentreerd aan een taak. Neem dan vijf minuten rust en geniet van hetgeen je al af hebt gekregen. Werk daarna weer 25 minuten, dan weer 5 minuten rust en genieten van je resultaat. Doe dit voor 2 uur lang en neem dan een langere
pauze van ongeveer 15 minuten. Op deze manier krijg je veel gedaan en kan je af en toe ook even lekker ontspannen.

Wil je meer tips nodig? Wil je je nog alleen nog focussen op je corebusiness? Of gewoon zin om hier met mij over te praten? Laat het me weten; ik drink graag een kop thee met je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *