Adri Fijters: “Reanimatiecursus een fantastisch nuttig geschenk”

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van ZOOOM hebben de leden tijdens het verjaardagsfeest in het RIE Theater een voucher uitgereikt gekregen. De voucher gaf recht op een reanimatiecursus door de Stichting Reanimatie Woerden.

Voor mij was het een hernieuwde kennismaking met reanimeren. Ik had in een eerdere werkkring een specifieke EHBO-en BHV-cursus met reanimatie voor de bedrijfstak bouw opgezet en deze cursus ook enkele keren gevolgd. Vanuit de daar opgedane kennis is twee avonden het minimum om enige kennis te verwerven. Om de vaardigheid echt onder de knie te krijgen is meer tijd nodig. Het is om die reden goed dat je elk jaar een mogelijkheid krijgt om de vaardigheid te oefenen.
Ik was heel blij met het dit cadeau, een cadeau met extra waarde omdat door het kunnen reanimeren levens worden gered.

Uiteraard heb ik me direct ingeschreven en op donderdag 23 januari was de eerste les. Het begon om half acht met kennismaken en koffie met een koekje, echt Nederlandse gezelligheid. Zo’n 12 ZOOOM’ers rond een tafel in afwachting wat ging komen. Na afloop van de tweede avond op 30 januari mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen. De cursus is een aanrader. Heb je de kans voorbij laten gaan, ga die cursus doen!
Het waren gezellige leerzame avonden met collega ZOOOM-leden en twee kundige docenten.

Kiss of life en elkaar beter leren kennen

We hebben ruimschoots gelachen en plezier gemaakt met de ‘kiss of life’ en met de poppen. We hebben ook de ‘kiss of life’ leren gebruiken. We weten nu dat je die moet bevestigen op het slachtoffer en niet als masker op het eigen gezicht moet plaatsen. Ook weten we nu dat dit nuttige hulpstuk voor eenmalig gebruik is. Dat je het ding niet meer terug, strak opgevouwen, in het hoesje krijgt is dus helemaal niet erg. Verder natuurlijk het onvermijdelijk, vermakelijke, heel nuttige oefenen met de poppen. Oefenen op het geven van de compressie (vermoeiend hoor), het op gang houden van de circulatie en het beademen (ook nog best een hele kunst). Ook het oefenen met collega-leden was niet alleen leuk maar zeker ook heel nuttig. Niet alleen om de vaardigheid van het hulpverlenen op een hoger plan te brengen maar ook om elkaar beter te leren kennen.

De cursus vond plaats in de ‘Plint’ nabij het Tournoysveld. Een heel praktische plaats voor een dergelijke cursus. Immers op het toernooiveld vielen in vroegere dagen slachtoffers die hulp nodig hadden.

Slachtoffers die nog steeds op straat kunnen vallen, maar ook in de werkomgeving. Dan is een ingehuurde zzp’er die lid is van ZOOOM heel handig voor een opdrachtgever. Die kan de eigen BHV-organisatie ondersteunen met zijn kennis. Overigens was de ‘kiss of life’ ook al een reuze nuttig geschenk.

Suggestie
Suggestie zet de EHBO-app van het Rode Kruis op de smartphone. Als er dan wat gebeurt weet je meer dan niets. Suggestie voor het bestuur van ZOOOM; faciliteer dit soort evenementen vaker, het hoeft niet gratis. Want het is niet voor niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *