Verplichte AOV komt er toch aan?

Toets, Tag, Beveiliging, Label, Symbool

De AOV staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt. De vakbonden en linkse partijen als PvdA en GroenLinks willen zo’n verplichte AOV al jaren. Ze legden de eis tijdens de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel op tafel. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daar nu in meegegaan.

Volgens de vakbonden is een verplichte AOV noodzakelijk, omdat werknemers nu een oneerlijke concurrentiestrijd voeren met zzp’ers. Veel zelfstandigen hebben zich niet verzekerd en zijn voor werkgevers mede daarom relatief goedkoop, zo beredeneren zij.De afgelopen jaren kwam er steeds meer steun voor die eis, zelfs uit de hoek van de werkgevers.

Geen AOV is gevaar voor zorgstelsel

Bovendien vinden de bonden dat onverzekerde zzp’ers een gevaar vormen voor de maatschappij als geheel. Als een zzp’er op enig moment toch een beroep moet doen op zorg, dan moet de samenleving voor de kosten opdraaien. De betaalbaarheid van ons zorgstelsel zou daarmee in het geding komen.

AOV en zzp’ers

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, hoe zit het precies? We zetten wat cijfers voor je op een rij:

  • Er zijn in ons land zo’n 1,2 miljoen zzp’ers.
  • Maar 20% heeft een AOV afgesloten.
  • Een AOV kost al snel honderden euro’s per maand.
  • Een zelfstandige bouwvakker van in de 50 jaar betaalt al gauw tussen de € 400 en € 500
  • Een freelance vormgever die grote delen van de dag achter z’n laptop zit betaalt zo’n € 200 tot € 300.
Waarom nemen zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Die vraag is door onderzoekers gesteld. Als meest aangevoerde reden om geen AOV te nemen wordt de hoge premie genoemd. Zzp’ers vinden het gewoon te duur en nemen dus het risico.

ZZP Nederland deed eerder nog onderzoek naar een verplichte aov. Ruim 80% van de respondenten zei toen tegen zo’n verplichting te zijn.

Volgens cijfers van het SEO Economisch Onderzoek kan 30% van de zzp’ers het inkomensgat niet opvangen in het geval van langdurige ziekte of een ernstig ongeval.
Belangenclubs zzp’ers zijn tegen

Belangenverenigingen zijn niet blij met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. “Wij weten dat een verplichte AOV voor zzp’ers onuitvoerbaar is, onacceptabel en velen richting de voedselbank zal sturen”, schrijft belangenvereniging ZZP Nederland op Twitter.

Platform Zelfstandige Ondernemers heeft ook grote twijfels: “Voor de insiders is duidelijk dat er een handel gedreven is waarbij inhoudelijke diepgang en realiteitszin niet altijd de meest bepalende kenmerken zijn.” De belangenvereniging wijst daarmee naar GroenLinks en de PvdA als zondebok.

Mogelijk geen verplichting voor zzp’ers met vermogen

Hoe de verplichte AOV eruit gaat zien, is nog niet bekend. Mogelijk komt er een uitzondering voor mensen die voldoende eigen vermogen bezitten om de financiële gevolgen van ziekte zelf op te vangen. Het kabinet heeft al laten weten iets te voelen voor zo’n zogeheten opt-out . Daarmee zouden zzp’ers die veel verdienen dus onder de verplichte verzekering kunnen uitkomen.

bron: IkgastartenNieuwsbriefRabobank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *