Pensioenveranderingen

Hieronder de nieuwe blog van onze voorzitter, Rina Mulder:

Pensioenen zijn al vele jaren een heikel punt. Weet u precies wat u te besteden heeft op uw pensioengerechtigde leeftijd? En weet u eigenlijk wat uw pensioengerechtigde leeftijd nu is? Het is geen hip onderwerp en velen schuiven dit voor zich uit. Maar met een terugtredende overheid en steeds kleiner wordende geldpotjes ligt de verantwoordelijkheid steeds meer bij uzelf. Voor ondernemers ligt het nog anders. Wij moeten onze pensioenvoorziening zelf regelen. Dat kan op vele manieren en voor net zo veel als je dat zelf wenst. Iemand uit de pensioenwereld zei tegen mij: nadenken over je pensioen is een vorm van hypochondrie. Want je moet bedenken wat er allemaal kan gebeuren voor je pensioen, dat invloed heeft op je pensioenopbouw. Maar ook moet je nadenken over jouw wijze van oud worden; hoe wil je dat, wat wil je dan nog kunnen doen en kunnen besteden?

Met ingang van 1 januari as komt er (waarschijnlijk) een ZZP pensioen en willen overheid en een aantal grote verenigingen de ZZP-ers overhalen om collectief te sparen voor pensioen. Maar het woord ‘collectief’ geeft mij als zelfstandige al de kriebels. En dan wordt er ook nog gesproken over een mogelijke verplichtstelling. Hoezo verplicht? Ik ben toch juist zelfstandig ondernemer geworden om op eigen wijze (of eigenwijs) mijn zaken te kunnen doen? Maar dat zou dan ook in moeten houden dat ik het goed geregeld heb. En dat weet ik dan weer niet zo zeker. Hoe zit dat bij u?

Gepost door

Mikel de Knegt is mediator en financial planner gespecialiseerd in echtscheidingen. Daarnaast is Mikel algemeen bestuurslid van Zooom met, naast allerlei ad-hoc taken, als vaste taken de Zooom website, Twitter en Linkedin. Verder is Mikel zelf ZZP-er sinds 1 januari 2009 en maakte hij deel uit van de kerngroep die Zooom heeft opgericht in 2009.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.