Ledenblog van Gonne-Marieke

Er toch weer ingevallen

Nee, ik heb het nu niet over die vele telefoontjes of e-mails waar ze je van alles en nog wat aansmeren en beloven. Waar dan achteraf blijkt dat het toch niet is wat ze hadden gezegd. Ik heb het nu over een valkuil waar ik geregeld intuimel. Ja, geregeld.

Het gaat nu over acquisitie en de vergissing die ik nu al een paar keer heb gemaakt. Er zijn vele vormen van acquisitie en ook vele goede trainingen om deze vormen te leren. Netwerken is een van die vormen waar ik wel in geloof.

Nu vind ik netwerken erg leuk; ik vind het interessant om nieuwe mensen te ontmoeten en te horen waar ze mee bezig zijn. Soms lukt het mij zelfs om mensen aan elkaar te koppelen. Maar altijd kom ik vol inspiratie terug van netwerkbijeenkomsten. Ook de andere vormen van acquisitie vind ik leuk; zoals blogs schrijven of bezig zijn met social media.

Kortom, ik heb geen hekel aan acquisitie en ik ben er ook niet bang voor. Dat laatste wil ik graag benadrukken aangezien ik veel advertenties van trainingen voor acquisitie zie, die er op wijzen dat ik er wellicht bang voor ben.

Je zou nu kunnen denken dat ik er dan ook veel mee bezig ben. Aangezien ik het ook leuk vind, maar nee. Helaas niet. Ik doe het veel te weinig.

Namelijk als ik het druk heb met werkzaamheden voor mijn opdrachtgevers, sla ik regelmatig een netwerkbijeenkomst over of stel ik het schrijven van een blog uit. Want ik moet het werk dan af hebben of ik heb andere zaken die ik voor laat gaan. Ik kan dit in mijn ogen doen omdat ik op dat moment lekker druk heb en geen tijd voor nieuwe opdrachtgevers. En daar ga ik dus de fout in.

Elke ZZP’er weet dat opdrachtgevers komen en gaan. Dat is juist een van de leuke maar ook moeilijke dingen die er zijn voor elke zelfstandige. Om te voorkomen dat er een tijd komt, waarin je niks te doen hebt, is het handig (belangrijk) dat je opdrachten blijft krijgen. Dat er een stroom is. Deze stroom had ik, er kwamen regelmatig opdrachten binnen.

Maar toen hield de stroom op; dat kan gebeuren. En ik maakte mezelf geen zorgen omdat ik het nog druk genoeg had. En nog steeds deed ik niet veel aan acquisitie.

Ik werd een beetje lui op dit gebied.

Totdat ik een telefoontje kreeg van een opdrachtgever waarin ik te horen kreeg dat de werkzaamheden nu zoveel werden dat men liever een vaste kracht op kantoor had vijf dagen in de week. Heel logisch en diep in mij had ik dit ook zien aankomen.
Toen ging eindelijk dat stemmetje in mij spreken.

Zoiets van: zou je niet eens weer wat meer aan acquisitie gaan doen? Want langzamerhand is dat wel weer nodig. Beter nu beginnen voordat het echt noodzakelijk wordt. Aangezien iedereen weet dat acquisitie begint met zaaien en daaruit kunnen dan mooie dingen komen.

Ik keek deze week naar een webinar over hoe je een ideaal bedrijf kan runnen en wat je daarvoor moet doen. Er werden (zoals vaker met webinars) enkele open deuren ingetrapt. Maar degene die nu al een paar dagen in mijn hoofd zit, is dat de focus van je bedrijf moet zijn: het binnenhalen van klanten!

En daar is niks mis mee. Het is helaas niet zo, dat de opdrachtgevers vanzelf komen ook al ben je goed in je werk. Ze moeten wel weten dat je er bent.

Deze schop onder mijn kont had ik vooral nu weer eens nodig en ik ga er nu voor zorgen dat ik hem niet nog eens krijg.

Hopelijk heb ik hiermee andere geïnspireerd om dit aspect van het ondernemen weer eens onder de loep te nemen en het gewoon te doen!

Met vriendelijke groeten,
Gonne-Marieke
Uw Officemanager.NL

2 gedachten over “Ledenblog van Gonne-Marieke”

  1. Mooi dat je er zo open over schrijft Gonne-Marieke. Herkenbaar ook. Logisch dat je je focust op ‘op tijd en kwaliteit leveren’ als je voor (voldoende) opdrachtgevers bezig bent. Dat vind ik trouwens ook focus hebben op klanten binnenhalen. Als je namelijk een vervolgopdracht krijgt heb je dezelfde klant WEER binnengehaald. Maar misschien werkt dit bij mij iets anders. Laten we elkaar daarin ook om hulp vragen of hulp bieden in het zichtbaar maken bij potentiële klanten.

    1. Dank je wel voor het compliment, Els. Je hebt gelijk in verband met vervolgopdrachten dat geldt ook voor mij. En als ik een kans zie voor een ander, ben ik zeker niet te beroerd om dat door te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *