Ledenblog: Gonne-Marieke Kroon-Lamers

Hallo beste lezers,

Vandaag zou ik het met jullie willen hebben over ziek zijn als ZZP’er en dan niet over hele ernstige ziektes of over verzekeringen hiervoor. Maar over de gewone huis-, tuin-, vervelende griep.

Vaak hoor of lees ik van andere ZZP’ers:
“wat moet ik doen als ik ziek ben, ik heb deadlines die ik niet kan halen, wat nu?” Eigenlijk altijd denk ik dan, ziek is ziek. Als je ziek bent, kun je helaas niets meer doen. Dan houdt het gewoon op. Maar, ik ben er achter gekomen dat het niet zo gewoon is….

Wat namelijk niet zo heel vaak voorkomt, gebeurde toch: ik werd ziek: flink verkouden; last van keel en neus noem maar op. Het begon op dinsdag. In eerste instantie werkte ik gewoon door, want ik had geen koorts. Geen koorts is werken (volgens een van mijn principes). Ondertussen kreeg ik wel commentaar van thuis; doe rustig aan, neem een middagje vrij. Maar het ging nog, dus werkte ik door.

Echter, ’s avonds werken deed ik maar eventjes niet en ook het sporten ging helaas niet meer. Maar het werken nog wel. Dacht ik.
Ondertussen begonnen ook opdrachtgevers die ik aan de lijn had, te zeggen; misschien slim om eventjes wat rustiger aan te doen. Echter, er moesten dingen af en ik had nog steeds geen koorts. Dus verder. Maar de inname van paracetamol was wel noodzakelijk. En ook op tijd naar bed.

Op donderdag begon toch het besef te komen, dat ondanks dat ik geen koorts had, het zo niet heel lang meer door kon gaan. Ik voelde gewoon dat het slechter ging. Mijn hoofd bleef maar bonken. Gelukkig was er toen een stemmetje in mij die zei: “doe het hoogst noodzakelijke en meer niet”. Zo gezegd zo gedaan: de hoogste prioriteiten afgehandeld die dag en de rest doorgeschoven naar de volgende week (want die bestond ook nog). En vrijdag de opdrachtgevers laten weten dat ik nu echt geveld was (wat ook zonder koorts blijkbaar kan) en dat ik hoopte maandag er weer te zijn. Natuurlijk was dit voor niemand een probleem. Behalve voor mij, ik kon moeilijk afstand nemen. Uiteindelijk wel gedaan (ik had geen keuze meer) en heb ik lekker uitgerust op de bank waardoor ik er maandag weer was.

Maar hoe pak ik dit een volgende keer dan nu aan? Ik denk toch dat ik eerst probeer zoveel mogelijk nog te doen; totdat het echt niet meer gaat. Dus eigenlijk zoals hierboven beschreven. Ik ben namelijk hardleers en eigenwijs…

Maar wat zou ik dan nu andere ZZP‘ers aanraden die dit overkomt? Zeg je afspraken buiten de deur af; doe als het kan alleen het hoognodige; heb je deadlines, vraag of een collega ZZP‘er je kan helpen of neem contact op met je opdrachtgever en legt de situatie uit. Wellicht kan er meer dan je denkt. En onthoud: ziek is ziek. Heel vervelend soms, maar wel waar.

Eigenlijk wel een goed advies; misschien ga ik het dan toch zelf ook wel opvolgen als het weer voorkomt….

Met vriendelijke groeten,

Gonne-Marieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *